DEFINISI
Pemakanan ialah kajian berkaitan dengan pengambilan makanan untuk proses
pertumbuhan, pemulihan, dan pengawalan kesihatan.
MAKANAN SEIMBANG
Semasa umur kanak kanak meningkat pemakanan seimbang amat penting bagi
tumbesaran mereka.
Beberapa aspek perlu diberi perhatian oleh pendidik mengenai pemakanan kanak kanak ialah :
1) Kepelbagaian jenis makanan kanak kanak
2) Cara memberi makanan kepada kanak kanak
3) Adab sebelum, semasa dan selepas makan
4) Cara dan teknik penyediaan- sebelum, semasa dan selepas memasak
PIRAMID MAKANAN
1. Lemak
2. Protein
3. Vitamin
4. Karbohidrat
JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN KANAK KANAK
KARBOHIDRAT
-Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan
( Nasi, Roti, Kentang )
LEMAK
-Membekalkan tenaga
( Minyak sayur sayuran, Mentega,
PROTEIN
-Membina otot-otot tubuh badan, mebina tisu baru,
menggantikan tisu yang mati atau rosak
( Ikan bilis, Telur, Susu, Daging, Ikan )
VITAMIN A
-Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun
( Tomato, Lobak, Ikan, Sayur sayuran berdaun hijau )
VITAMIN B
Untuk membina sel sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik
( Susu, Telur, Bijirin, Buah buahan dan Sayur sayuran segar )
VITAMIN C
Untuk kesihatan kulit.
Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah
( Betik, Oren, dan Sayur Sayuran herhijau )
KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG
1) PENGENALAN KONSEP PENJAGAAN DAN ASUHAN AWAL KANAK KANAK
PENGENALAN KONSEP PENJAGAAN DAN ASUHAN AWAL KANAK KANAK PENGENALAN Dasar asuhan dan didikan awal kanak kanak kebangsaan ialah : ...
0 comments:
Catat Ulasan