2) NUTRISI DAN PEMAKANAN KANAK KANAK

DEFINISI

Pemakanan ialah kajian berkaitan dengan pengambilan makanan untuk proses

pertumbuhan, pemulihan, dan pengawalan kesihatan.


MAKANAN SEIMBANG


Semasa umur kanak kanak meningkat pemakanan seimbang amat penting bagi

tumbesaran mereka.

Beberapa aspek perlu diberi perhatian oleh pendidik mengenai pemakanan kanak kanak ialah :


1) Kepelbagaian jenis makanan kanak kanak

2) Cara memberi makanan kepada kanak kanak
3) Adab sebelum, semasa dan selepas makan
4) Cara dan teknik penyediaan- sebelum, semasa dan selepas memasak


PIRAMID MAKANAN


1. Lemak

2. Protein
3. Vitamin
4. Karbohidrat             
                 


JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN KANAK KANAK

KARBOHIDRAT


-Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan

( Nasi, Roti, Kentang )

LEMAK


-Membekalkan tenaga

( Minyak sayur sayuran, Mentega, 

PROTEIN


-Membina otot-otot tubuh badan, mebina tisu baru,

 menggantikan tisu yang mati atau rosak
( Ikan bilis, Telur, Susu, Daging, Ikan )

VITAMIN A


-Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun

( Tomato, Lobak, Ikan, Sayur sayuran berdaun hijau )

VITAMIN B


Untuk membina sel sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik

( Susu, Telur, Bijirin, Buah buahan dan Sayur sayuran segar )

VITAMIN C


Untuk kesihatan kulit.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah
( Betik, Oren, dan Sayur Sayuran herhijau )


KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG











0 comments:

Catat Ulasan

1) PENGENALAN KONSEP PENJAGAAN DAN ASUHAN AWAL KANAK KANAK

PENGENALAN KONSEP PENJAGAAN DAN ASUHAN AWAL KANAK KANAK PENGENALAN Dasar asuhan dan didikan awal kanak kanak kebangsaan ialah : ...